Header fietser

Nieuws

Nieuwsbericht - 5 maart 2022

Nederlanders waarderen werk afvalbranche, maar kiezen zelf liever een baan daarbuiten

9 op de 10 Nederlanders vindt dat de mensen die zorgen voor ons afval net zo onmisbaar zijn als andere dienstverleners, zoals de politie en de brandweer. Slechts 4 procent reageert echter instemmend op de stelling ‘Ik zou graag in de afvalbranche willen werken’. Driekwart van de ondervraagden is het hier zelfs mee oneens, blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van de NVRD en Vereniging Afvalbedrijven. Een schrijnend contrast dat we ook zien in andere cruciale en vitale sectoren zoals in de zorg. Sectoren waar we handen tekort komen.

Het gaat om werk dat nodig is om de samenleving draaiende te houden. Nuttig werk, waarvoor specifieke kennis en professionaliteit nodig is. In onze sector liggen de komende jaren genoeg uitdagingen. Zo heeft Nederland zich ten doel gesteld om in 2050 volledig circulair te willen zijn. Om dat te kunnen realiseren, hebben we niet alleen plannen nodig, maar ook mensen om het werk uit te kunnen voeren. De branche moet zich dus steviger profileren als interessante werkgever.

Week van de AfvalHelden

Alle mensen die werken in de afvalbranche dragen bij aan een duurzame toekomst en daarvoor verdienen ze onze waardering. Om iedereen in de inzameling, groenbeheer, reiniging en verwerking de waardering te geven die ze verdienen, maar ook om Nederlanders nog meer bewust te maken van wat het werken in de deze branche nu precies inhoudt, is in 2021 de Week van de AfvalHelden in het leven geroepen. Een week waarin veel organisaties uit de branche activiteiten organiseren om hun medewerkers extra in het zonnetje te zetten.

Uit de I&O-peiling komt ook naar voren dat een op de vijf Nederlanders graag een dag mee wil lopen bij de afvalinzameling in de eigen buurt. Een mooie start om de branche te leren kennen en misschien wel het begin van een carrière in de afvalwereld. De Week van de AfvalHelden is een initiatief van de brancheorganisaties NVRD, Vereniging Afvalbedrijven, TLN en O&O fonds GEO, die gaan over afval, reiniging, transport en verwerking in Nederland. De week vindt plaats van 7 tot en met 13 maart 2022. Kijk voor meer informatie over de week op www.weekvandeafvalhelden.nl.

 

Daniëlle van Vleuten

Contactpersoon
Daniëlle van Vleuten

Daniëlle van Vleuten op LinkedIn

Onze nieuwsbrief
ontvangen?

Circulaire economie

Circulaire economie

Klimaat

Klimaat

Europa

Europa

Recycling en restmaterialen

Recycling en restmaterialen

Duurzame energie

Duurzame energie

Veiligheid en gezondheid

Veiligheid en gezondheid