Nieuws

Nieuwsbericht - 13 december 2023

Landelijke Compostdag op 23 maart 2024

De volgende Landelijke Compostdag vindt plaats op zaterdag 23 maart 2024. Tijdens de Compostdag delen vele gemeenten in het land eenmalig compost uit. Daarmee bedanken zij inwoners voor het scheiden van hun groente-, fruit- en tuinafval (gft). Met het initiatief wil de afvalsector burgers stimuleren om dat op de juiste manier te blijven doen, zodat met het gescheiden ingezamelde gft goede compost kan worden gemaakt. Tijdens de Landelijke Compostdag kan iedereen kennis maken met het waardevolle product compost. Compost zorgt voor een vruchtbare bodem en duurzame teelt van ons voedsel.

Tijdens de Landelijke Compostdag zien de inwoners van Nederland wat hun inspanningen opleveren en maken ze kennis met het waardevolle product compost. Met het composteren van gft sluiten we de kringloop en dragen we bij aan het behoud van grondstoffen. Schoon gft is de basis voor een goede kwaliteit compost. De productie van goede compost begint bij de consument thuis. Hoe beter het afval wordt gescheiden, hoe hoger de kwaliteit van de compost. Kwaliteitscompost zorgt voor een gezonde bodem waarop ons voedsel wordt verbouwd.

Wel/niet-lijst gft-afval

De uniforme wel/niet-lijst gft-afval helpt consument bij het goed scheiden van gft. Op deze lijst, die de sector samen met de overheid heeft gemaakt, staat wat wel en niet in de gft-bak thuishoort. De informatie is eenvoudig te vinden in de afvalscheidinswijzer van consumentenorganisatie Milieu Centraal.

Van waarde voor bodem en milieu

Jaarlijks wordt bijna 1,7 miljoen ton gft ingezameld. Dit zijn ruim 55.000 vrachtwagencombinaties vol. Van het gescheiden ingezameld gft wordt compost gemaakt. Elk jaar kan de sector hierdoor ongeveer 700.000 ton compost leveren.
Gemengd met tuinaarde is compost een ideale bodemverbeteraar. Compost stimuleert de groei van gewassen op milieuvriendelijke wijze, reguleert de waterhuishouding en zorgt voor een natuurlijke balans in de grond. Ook legt compost CO2 vast in de bodem. Met moderne technieken wordt de positieve bijdrage aan het milieu verder vergroot. Veel bedrijven winnen bijvoorbeeld eerst biogas uit het gft voordat er compost van wordt gemaakt. Van dit gas wordt elektriciteit gemaakt of groen gas voor de transportsector.

Locaties

De Landelijke Compostdag is een initiatief van de Vereniging Afvalbedrijven. Elk jaar organiseren gft-composteerders de dag in samenwerking met gemeenten. Inwoners kunnen compost afhalen op locaties verspreid over het land, zoals gemeentewerven, milieustraten en composteerbedrijven. In de huis-aan-huisbladen of op de website van de gemeente kunnen geïnteresseerden kijken of in hun buurt compost wordt uitgedeeld. De Vereniging Afvalbedrijven heeft deze informatie niet.

Daniëlle van Vleuten

Contactpersoon
Daniëlle van Vleuten

Daniëlle van Vleuten op LinkedIn

Onze nieuwsbrief
ontvangen?

Circulaire economie

Circulaire economie

Klimaat

Klimaat

Recycling en restmaterialen

Recycling en restmaterialen