
Nieuws
Persbericht - 2 juli 2025
Plastictafel goede eerste stap voor circulair plastic
Nog steeds grote dreiging weglek van afval en verlies werkgelegenheid
Het eindrapport van de Plastictafel is vandaag gepubliceerd. Sectororganisaties - waaronder de Vereniging Afvalbedrijven - en maatschappelijke organisaties hebben de afgelopen twee maanden constructief samengewerkt. Het resultaat is een goede eerste stap naar circulair plastic.
De Vereniging Afvalbedrijven en haar leden onderschrijven de conclusie van de Plastictafel dat een plasticheffing onverstandig is. Dat geldt ook voor het neerleggen van deze heffing bij de afvalsector. Dit leidt volgens het rapport tot een verslechtering van de concurrentiepositie van recyclingbedrijven en afvalenergiecentrales (AEC’s) - én hogere kosten voor recyclers en burgers. Het levert bovendien grote investeringsonzekerheid op voor ondergrondse CO2-opslag (Aramis-project, CCS).
De Plastictafel heeft een aantal alternatieven voor de heffing onderzocht maar geen van deze alternatieven kon op breed draagvlak rekenen. Het heffen binnen het circulaire-plasticsdomein levert een lastenverzwaring op die de concurrentiepositie van de betreffende bedrijven in Nederland nog verder aantast. Om de industrie te kunnen behouden en te laten verduurzamen, moet Nederland geen nationale koppen en heffingen inzetten. "Wij vragen het kabinet de heffing te heroverwegen en de sector de kans te bieden verder te verduurzamen en te investeren in de circulaire economie en CO2-reductie. De nu voorgenomen heffing maakt dat onmogelijk en leidt tot ontslagen."
Heffing van €567 miljoen
"De Plastictafel heeft een paar goede stappen gezet, maar de voorgenomen heffing van €567 miljoen is hiermee niet van tafel", zegt Bart van de Leemput, voorzitter van de Vereniging Afvalbedrijven, "De afvalsector maakt zich nog steeds grote zorgen. Wij doen wederom een dringende oproep aan de politiek om deze heffing van tafel te halen. Als het kabinet dit doorzet, krijgen de burgers en de bedrijven alsnog de rekening gepresenteerd. De circulaire economie wordt onhaalbaar en ons afval verdwijnt voor een belangrijk deel naar het buitenland. Daardoor verliest Nederland gerecyclede grondstoffen en duurzame energie, die juist hard nodig zijn in deze geopolitieke onzekere tijden."
Download