Nieuws

Publicatie - 15 april 2025

Landelijk inzamelsysteem voor vapes nodig

Taskforce Batterijbranden publiceert Jaaroverzicht 2024

Wekelijks verdwijnen er ruim 140.000 vapes in het Nederlandse restafval – dat zijn meer dan 7 miljoen per jaar. Vapes bevatten een lithiumbatterij. Lithiumbatterijen moeten apart worden ingeleverd. Bij het restafval geven ze een risico op brandgevaar, met milieuschade en verlies van waardevolle grondstoffen. Vandaag publiceert de Taskforce Batterijbranden een jaaroverzicht waarin het laat zien wat in 2024 is gedaan om batterijbranden terug te dringen.

De Taskforce Batterijbranden – een samenwerkingsverband van BRBS Recycling, NRF, NVRD, Stichting OPEN, TLN en de Vereniging Afvalbedrijven – wil batterijbranden helpen voorkomen. In het afgelopen jaar heeft de taskforce zich hiervoor ingezet met de campagne ‘Doe maar apart’ voor het scheiden van batterijen en elektrische apparaten, het meten van het aantal afvalbranden door batterijen, overleg met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het opzetten van een inzamelstructuur voor vapes (e-sigaretten). De focus ligt op vapes omdat die steeds vaker in het restafval worden gevonden. Maar liefst 20.000 per dag, stelt de taskforce. 

De Taskfoce Batterijbranden vraagt het kabinet om vier concrete acties:

  • Inzamelplicht voor alle vape-retailers – ook als het product elders is gekocht
  • Uitbreiding van het inlevernetwerk voor vapes en heldere communicatie richting consumenten
  • Strengere handhaving op illegale import van vapes via sociale media en smokkelroutes
  • Financiële prikkel voor consumenten, bijvoorbeeld een retourpremie of statiegeld, om vapes correct in te leveren bij vape-retailers

De taskforce werkt zelf aan een goede communicatie richting comsumenten met de campagne Doe maar apart die in juni weer van start gaat.

Liane Schoonus

Contactpersoon
Liane Schoonus

Jeroen Stein

Contactpersoon
Jeroen Stein

Jeroen Stein op LinkedIn

Onze nieuwsbrief
ontvangen?