Nieuws

Persbericht - 4 oktober 2023

Afvalconferentie 2023: Tot hier en niet verder

Volle bak bij de Afvalconferentie 2023 met 250 bezoekers. De Jaarbeurs Utrecht is op woensdag 4 oktober het platform voor de afvalbranche. Thema is ‘Tot hier en niet verder’ met sessies over actuele onderwerpen als lachgascilinders, agressie en geweld, batterijbranden, PFAS en wegwerpplastics. De ambitie van een circulaire economie vereist het stellen van grenzen. De Afvalconferentie is een initiatief van de NVRD en de Vereniging Afvalbedrijven.

De Afvalconferentie is een congres van inzamelaars, verwerkers, sorteerders, kringloopbedrijven en recyclers. "We zijn op zoek naar wat we zelf nog beter kunnen doen, maar kijken ook kritisch naar wat we nodig hebben vanoverheden, producenten en inwoners."Dagvoorzitter was Sofie van den Enk. Bestuursvoorzitters Henry Meijdam (NVRD) en Boris van der Ham (Vereniging Afvalbedrijven) benadrukten dat ook aan de 'voorkant' van de afvalketen nog veel moet gebeuren. "Materialen en producten moeten zo worden ontworpen dat ze goed recyclebaar zijn of op een andere manier een tweede leven krijgen."

Cultuur en grenzen stellen

Gedragswetenschapper Ben Tiggelaar hield de toehoorders voor een nieuwe cultuur met andere doelen, gedrag en grenzen te stellen. "Belangrijk is om de problemen op een heldere en aansprekende manier te benoemen. Essentieel is ook om zo snel mogelijk een eerste, zichtbare stap te zetten in een verandering." De sessies vragen aandacht voor actuele onderwerpen. Ontploffende lachgascilinders, agressie en geweld tegen AfvalHelden, batterijbranden, PFAS en wegwerpplastics. Vooral de veiligheidsrisico’s en miljoenen schade door ontploffende lachgascilinders baart de sector grote zorgen. "Tot hier en niet verder", zeggen NVRD en Vereniging Afvalbedrijven.

Drukbezochte Afvalconferentie ‘Tot hier en niet verder’ op 4 oktober in de Jaarbeurs Utrecht. Henry Meijdam (voorzitter NVRD), gedragswetenschapper Ben Tiggelaar en Boris van der Ham (voorzitter Vereniging Afvalbedrijven) pleiten voor een nieuwe cultuur met andere doelen, gedrag en grenzen (foto: Fotopersbureau Dijkstra / Cor Salverius)

Jeroen Stein

Contactpersoon
Jeroen Stein

Jeroen Stein op LinkedIn

Onze nieuwsbrief
ontvangen?