Prijs ‘Veiligheidscoalitie van het jaar’ gelanceerd

Nieuwsbericht - 06 november 2017

Tijdens de vijfde Veiligheidsdag op 2 november heeft Anton van Beek (President DOW Benelux) namens het samenwerkingsverband Veiligheid Voorop een prestigieuze prijs gelanceerd voor de ‘Veiligheidscoalitie van het jaar’.

De eerste prijs voor de ‘Veiligheidscoalitie van het jaar’ - die in samenwerking met Industrielinqs wordt georganiseerd - zal op 11 april 2018 tijdens de industriële beurs Safety and Health@Work in Ahoy worden uitgereikt aan een samenwerking van bedrijven in de chemieketen.

“Er bestaan al aparte veiligheidsprijzen voor opdrachtgevers en opdrachtnemers. Met deze nieuwe prijs willen we juist het veilig samenwerken van ketenpartners onderscheiden, want daar kunnen we de grootste winst boeken”, aldus Van Beek.

De Veiligheidsdag 2017 werd gehouden bij AkzoNobel in Arnhem. Knut Schwalenberg (Directievoorzitter AkzoNobel Nederland): “Wij kennen een no blame culture bij AkzoNobel en daarin proberen wij ook expliciet onze ketenpartners mee te nemen. Een jaarlijkse onderscheiding van de beste ‘veiligheidscoalitie’ helpt onze inspanningen zeker vooruit.”

Anton van Beek: “Veilige ketensamenwerking is een prioriteit waar zowel binnen mijn bedrijf Dow als binnen ons samenwerkingsverband Veiligheid Voorop veel aandacht voor is. Nederland is ‘coalitieland’ en ook in de relatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer kan het alleen nog veiliger worden als je de handen ineenslaat. Ook dáár smeden we dus coalities.”

Eén van de belangrijke uitdagingen van het veilig werken in de chemie is dat - onder meer door specialisatie - steeds meer (onder)aannemers worden ingehuurd voor deelwerkzaamheden. In zo’n situatie, waar verschillende belangen spelen, is het cruciaal dat alle partijen op veiligheidsgebied nauw samenwerken.

De Veiligheidsdag 2017, die 2 november bij AkzoNobel in Arnhem gehouden werd, had als thema ‘eigenaarschap’. Van links naar rechts op de foto: dagvoorzitter Ben van der Burg, Knut Schwalenberg (Directievoorzitter AkzoNobel Nederland) en voorzitter Veiligheid VooropAnton van Beek (President DOW Benelux)

Veiligheid Voorop is een samenwerkingsverband van achttien branches in de (petro)chemieketen dat zich richt op verbetering van de veiligheidscultuur en de veiligheidsprestaties van Brzo-bedrijven (bedrijven die vallen onder het Besluit Risico’s Zware Ongevallen). De Vereniging Afvalbedrijven is een van die branches.

Lees meer »