Nieuwe technologie maakt wc-papier herbruikbaar

Nieuwsbericht - 14 juli 2015

Een nieuwe technologie maakt het mogelijk om van gebruikt wc-papier een hoogwaardige grondstof te maken. Waterschap Noorderzijlvest stelt in 2016 de rioolwaterzuivering Uithuizermeeden beschikbaar als eerste testlocatie. Uit het wc-papier wordt cellulose teruggewonnen.

De nieuwe technologie, die in ontwikkeling is bij de bedrijven KNN Cellulose BV en BWA BV, maakt van gebruikt toiletpapier een schone en veilige grondstof die bijvoorbeeld als isolatiemateriaal kan dienen. De technologie bestaat uit een aantal innovatieve procesonderdelen, geïnspireerd op de papier- en voedingsmiddelenindustrie en heeft de naam Cellvation meegekregen. Het resultaat is een compacte opwerkunit die op een rioolwaterzuiveringlocatie wordt ingezet voor productie van schone, marktrijpe cellulose.

De waterschappen in Nederland werken hard aan de productie van grondstoffen uit rioolwater. BWA BV en KNN Cellulose BV ontwikkelen de technologie gezamenlijk. De bedrijven rekenen met deze ontwikkeling op (inter)nationale impact. De ontwikkeling wordt mede mogelijk gemaakt door het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, Koers Noord en de provincie Groningen via het Innovatief Actieprogramma-4.  

Lees meer »