Eerste Nationale Vuilnisvrouwendag succes

Nieuwsbericht - 07 juli 2015

Avalex had 50 vrouwen op bezoek tijdens de eerste Nationale Vuilnisvrouwendag op donderdag 2 juli. Best bijzonder, want zoveel vrouwen werken er niet in het afval. Vuilnisvrouwen uit het hele land kwamen naar Avalex in Delft. Avalex kijkt terug op een succesvolle dag. Een aantal afvalbedrijven heeft aangegeven dat ze het stokje graag overnemen volgend jaar.

Een onmisbaar beroep

De vrouwen hebben een onmisbaar beroep: dagelijks zorgen zij ervoor dat afval en grondstoffen worden ingezameld bij huishoudens en bedrijven. Ze rijden rond met het goud van de toekomst: grondstoffen die weer kunnen worden hergebruikt en gerecycled. Werken in het afval wordt vaak ondergewaardeerd en als vrouw werken in het afval is helemaal bijzonder. Daarom organiseerde afvalinzamelaar Avalex de Nationale Vuilnisvrouwendag, om deze dames eens goed in het zonnetje te zetten. "Deze vrouwen verdienen alle respect, ik ben elke dag weer trots op ze, het is zwaar werk dat in weer en wind moet worden uitgevoerd", aldus Sandra van Gemert, hoofd uitvoering bij Avalex.

Zelfverdediging op naaldhakken

De middag bestond uit een educatief, praktisch en leuk programma. Met cabaret werd op een ludieke manier gewezen op de waarde die vuilnisvrouwen hebben in onze samenleving. De workshop 'Zelfverdediging op Naaldhakken' gaf handvatten voor lastige situaties waar vrouwen op straat of op de werkvloer tegenaan lopen. Met een workshop werd aandacht besteed aan hergebruik van afval. Van verpakkingen die vaak in de restafvalbak belanden werden leuke bestekbakken, spaarvarkens en armbanden gemaakt. Een Instock-foodtruck zorgde voor heerlijke hapjes en gezonde drankjes van voedsel dat anders weggegooid zou worden.

Lees meer »