Eerste machines granulaatfabriek Attero

Persbericht leden - 07 augustus 2017

In de in aanbouw zijnde Polymeren Recycling Plant van Attero in Wijster zijn in de afgelopen twee dagen de eerste machines aangevoerd en geplaatst. Het ging hierbij om diverse verkleiners van elk enkele tientallen tonnen. Vanaf nu arriveren in de komende maand zo'n 150 vrachtwagens met machines, onderdelen en apparatuur voor de nieuwe granulaatfabriek.

De verkleiners of shredders trekken de teruggewonnen balen met plastic tassen en folies uit elkaar en verkleinen dit plastic in grove delen. Daarna versnijden en verknippen speciale verkleiners de folies tot kleine snippers. Deze 'flakes' worden vervolgens intensief gewassen en gedroogd en daarna verwerkt tot re-granulaat. Dit zijn kleine plastic korrels, die opnieuw gebruikt worden als grondstof in de kunststofindustrie.

Re-granulaat basisgrondstof

Attero investeert ruim 25 miljoen euro in de bouw van deze installatie die kunststoffolies uit huishoudelijk afval opwerkt tot hoogwaardig re-granulaat voor recycling. Attero zet daarmee een belangrijke stap in het sluiten van de kringloop van deze kunststofsoort (LDPE). In de productiehal van 80 bij 40 meter komt de eerste installatie in zijn soort van Europa te staan. Jaarlijks gaat de fabriek in Wijster 24.000 ton folies uit de nascheiding van restafval en uit de sortering van brongescheiden kunststof verpakkingen behandelen, intensief wassen en verwerken tot grondstof voor de productie van nieuwe kunststof producten. Daarvoor maakt Attero gebruik van eigen warmte uit de naastgelegen energiecentrale. In de eigen waterzuiveringsinstallatie reinigt Attero het benodigde proceswater en hergebruikt dit opnieuw. Volgens planning gaat de installatie in november van dit jaar in bedrijf.

Succesvolle wervingscampagne

De nieuwe fabriek op de locatie Wijster biedt aan 25 mensen werk. De werving van nieuwe medewerkers is begin maart van dit jaar onder grote belangstelling gestart. Uit de grote stroom belangstellenden is Attero er in geslaagd om voldoende nieuwe medewerkers te werven voor de nieuwe fabriek. Zij worden intern verder opgeleid en komen in september in dienst.

Lees meer »