Containercoat in de strijd tegen bijplaatsen afval

Nieuwsbericht - 15 mei 2018

Steden hebben vaak last van het bijplaatsen van diverse soorten afval op en rondom afvalcontainers. Dit leidt tot onhygiënische situaties, zwerfafval en hoge reinigingskosten. Outdoor Communicatiespecialist ANDC bedacht in samenwerking met een bureau van gedragsveranderingsexperts uit Nijmegen een oplossing voor dit probleem: containercoats.


Containercoat beïnvloedt perceptie

Een conainercoat is een een op maat gemaakte 'containerjas' van kunstgras met kunstbloemen. Deze interventie activeert bij burgers de zogeheten 'onbewuste associatieve netwerken'. Gras, groen en bloemen worden geassocieerd met schoon, mooi en fris en hebben daarmee invloed op de perceptie. Deze perceptie heeft invloed op het gedrag van burgers en daardoor moet het aantal bijplaatsingen afnemen.

Aanvullend informeren belangrijk

De bedenkers geven aan dat een effectieve aanvullende interventie het informeren van de burgers is. Met behulp van containerstickers kan het doelgedrag worden toegelicht. Dit kan met tekst, maar vooral heldere pictogrammen kunnen het doelgedrag effectief overbrengen. Dit is vooral van belang als er sprake is van meerdere nationaliteiten in de wijk.

Een film brengt het effect van de containercoat in beeld: andc.nl/containercoat

Lees meer »